کاشت خیار در خانه
خیار یک میوه مغذی است که به روش های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد. کاشت خیار در خانه به این معنی است که شما می توانید در تمام طول سال به این میوه دسترسی داشته باشید. زمانی که خیار خارج از خانه کاشته می شود، فضای زیادی را اشغال می کند. اما شما می توانید گونه ای از خیار را در خانه، در یک گلدان مناسب بکارید که تولید میوه کند و به گرده افشانی هم نیازی نداشته باشد.
مراحل کاشت خیار
1 – بذر هیبرید خیار که نیازی به گرده افشانی ندارد را تهیه کنید. در هنگام خرید بذر خیار، گونه ای را انتخاب کنید که خوشه ی آن کوتاه باشد تا فضای کمتری را اشغال کند.

 

2 – یک گلدان بسیار بزرگ انتخاب کنید. خیار حتی در گونه های با خوشه ی کوتاه، نیاز به فضای زیادی برای رشد دارد. شما همچنین می توانید گلدان خیار را از جایی آویزان کنید تا فضای کمتری بگیرد.

 

3 – برای کمک به زهکشی و جلوگیری از خیس شدن ریشه خیار، چند سنگ کوچک (خرده ریز خاک رس یا شن) در ته گلدان قرار دهید.

 

4 – گلدان خود را با مخلوطی از خاک و کمپوست پر کنید (50 درصد خاک، 50 درصد کمپوست) . شما می توانید از خاک باغ خود استفاده کنید، اما ممکن است برخی آفات به طور ناخواسته به خانه شما وارد شوند.

 

5 – چهار یا پنج بذر خیار در عمق 12 میلیمتری بکارید. در صورت امکان بذرها را با فاصله 12 میلیمتری از هم بکارید. اگر خیلی نزدیک به هم کاشته شوند مانع رشد یکدیگر خواهند شد.

 

6 – بعد از اتمام کاشت، به بذرها به طور کامل آب بدهید اما به صورتی که خاک آبکی نشود. چند بار آب بدهید تا زمانی که آب از ته گلدان خارج شود.

 

7 – گلدان خیار خود را پشت یک پنجره آفتابی قرار دهید. برای رشد بهینه، گیاه باید حداقل 6 ساعت نور خورشید در روز دریافت کند.

 

8 – اجازه دهید نهال خیار به اندازه 5 تا 7 سانتی متر بلند شود.

 

9 – 2 گیاه که از بقیه قوی تر به نظر می رسند را شناسایی کنید و بقیه را به طوری که خاک به هم نریزد به آرامی از خاک بیرون آورید.

 

10 – اجازه دهید 2 گیاه باقی مانده تا ارتفاع 25 سانتی متر رشد کنند. اگر به نظر می رسد گیاه به اندازه کافی نور دریافت نمی کند جای آن را تغییر دهید.

 

11 – گیاه قوی تر را انتخاب کنید و دیگری را از ریشه بیرون آورید. این کار باعث می شود شما یک گیاه قوی و سالم که به خوبی میوه تولید می کند داشته باشید.

 

12 – یک چوب یا یک داربست کوچک در نزدیکی بوته خیار قرار دهید. در این صورت گیاه هر روز به اندازه 3 سانتی متر بالا می رود که بستگی به میزان نوری که از خورشید دریافت می کند دارد.

 

13 – به گیاه خود آب بدهید به طوری که خاک مرطوب بماند. اطمینان حاصل کنید که آب از پایین گلدان تخلیه می شود . در این صورت شما می دانید که ریشه هم مرطوب شده است.

بیماری های خیار
ویروس موزاییک خیار
علائم بیماری: بروز لکه های زرد و سبز و پیجیده شدن برگ ها، لکه دار شدن میوه، کاهش در عملکرد محصول، کوتاه ماندن گیاه
روش مبارزه: از بین بردن سوسک خط دار خیار، از بین بردن شته که باعث انتقال ویروس این بیماری می شود و از بین بردن علف های هرز

 

سفیدک پودری
علائم بیماری: ظاهر شدن لکه های سفید و پودری روی سطح بالایی برگ ها ، پژمردگی ساقه و برگ.
روش مبارزه: استفاده از ارقام مقاوم، استعمال سم های مانب و سولفات روی، بنومیل.
سفیدک داخلی:
علائم بیماری: نقاط زاویه دار روی برگ های مسن تر ظاهر می شود و برگ ها خشک شده و می میرند.
روش مبارزه: استفاده از ارقام مقاوم ، استفاده از محلول کاراتان.
آنتراکنوز:
یک بیماری قارچی است که آثار آن به شکل لکه های فرورفته به رنگ سبز روشن روی قسمت های انتهایی میوه ظاهر می شود و به تدریج کپک های صورتی و در نهایت سیاه رنگ دودی روی لکه ها را می گیرد، میوه زرد شده و از بین می رود.
روش مبارزه: قبل از کاشت خیار، زمین را باید ضدعفونی کرد.

 

آفات خیار
شته
شته ها به گیاهانی مثل خیار و حتی علف های هرز صدمه وارد می کنندو با مکیدن شیره گیاه، آن را دچار کمبود مواد کربوهیدراتی کرده و از رشد میوه جلوگیری می کنند. در گیاهان آلوده برگ ها پیچیده و گل ها می ریزند.
روش مبارزه
باید از سم استفاده کرد و 4 تا 5 روز بعد از استفاده از سم دشمنان طبیعی را بر روی گیاه میزبان رها می کنند. باید از سموم کم دوام مثل پریمور و هوستاکوئیک استفاده کرد.

 

همه چیز درباره کشت گیاه نخود

 

کنه قرمز
کنه های قرمز از آفات خطرناک خیار است که فعالیت آن از اول تابستان شروع می شود. این آفت با مکیدن شیره گیاهی و ایجاد زخم های میکروسکوپی فراوان روی برگ ها باعث خشکی برگ ها می شود. کنه ها بیشتر در سطح زیرین برگ ها زندگی می کنند و با قطعات دهانی خود بافت های سطحی برگ را سوراخ نموده و از شیره گیاهی تغذیه می کنند و مانع از انجام عمل فتوسنتز می شوند.
روش مبارزه
در زمستان می توان با از بین بردن بقایای گیاهی و علف های هرز تا حدودی از باقی ماندن کنه ها در مزرعه ها جلوگیری کرد. همچنین با استفاده از سموم کنه کش از جمله گوگرد، کلتان به میزانی که روی برچسب ظروف پیشنهاد شده است، گیاهان آلوده را سم پاشی کرد.
سوسک خیار
لارو این سوسک از برگ گیاه تغذیه می کند و باعث آماده شدن گیاه برای حمله باکتری های بیماری زا می شود و همچنین به ریشه آسیب می رساند و آن را از بین می برد. برای مبارزه با این آفت از پودر دیازینون استفاده می کنند. استفاده از پودر بر علیه آفات بهتر است. زیرا محلول پاشی باعث آماده شدن گیاه برای پرورش قارچ ها می شود.
نام خیار
نام لاتین CUCUMBER
نام علمی CUCUMIS SATIVUS L
تیره CUCURBITACEAE
زمان کاشت اواخر فروردین تا اواخر اردیبهشت
مقدار بذر مصرفی ۴-۳ کیلوگرم در هکتار

منشا

اصل این گیاه نیز مانند دیگرگیاهان خانواده کدوئیان از جنوب شرق آسیا می باشد یعنی درهندوستان وچین جنوبی و مرکزی کاشت خیار از ۳ تا ۴ هزار سال قبل معمول بوده است .

 

همه چیز درباره کشت بوته خیار چنبر

 

نیازهای اکولوژی
خاک:

برای رشد مناسب خیار خاک لومی حاصلخیز با زهکشی خوب توصیه می شود.
نور:

تمام سبزی های تیره کدوئیان گیاه فصل گرم می باشند و برای حصول نتیجه مطلوب نیاز بالایی به نور خورشید دارند.

خیار را می توان هم درخانه و هم در هوای آزاد کشت کرد. در مناطق معتدل و معتدل سرد مانند تهران ، اصفهان ، کرج و شمیرانات یکی از مواقعی که می توان خیار را در هوای آزاد کشت نمود اواخر مردادماه می باشد که تحت عنوان کشت پائیزه انجام می گیرد .بنابراین در بهار و تابستان درفضای آزاد ودر پائیز و زمستان در داخل آپارتمان و یا گلخانه و یا در زیر نایلون می توان به کشت خیار پرداخت .
در صورتیکه زمان کشت درجه حرارت هوا کمتر از ۱۵ درجه سانتیگراد باشد بذرها سبز نخواهند شد .
ولی در درجه حرارت ۲۰ درجه سانتیگراد پس از ۶ روز و در ۲۵ درچه سانتیگراد پس از ۴ روز و در حرارت ۳۰ تا ۳۵ درجه سانتیگراد پس از ۳ روز جوانه ها از خاک خارج می شوند

 

 

 

دما:

خیار محصول فصل گرم است و در دمای ۳۰-۱۸ درجه سانتی گراد بهترین رشد خود را دارد.
آبیاری:

هر ۷-۵ روز نیاز به آبیاری دارد و آبیاری آن باید به آرامی انجام شود.
کود:

نیاز کودی خیار شامل ۸۰-۶۰ کیلوگرم ازت و به همین مقدار اسید فسفریک و ۱۲۰-۹۰ کیلوگرم در هکتار پتاس می باشد.
روش کاشت:

برای کاشت خیار باید اول زمین را با کودهای حیوانی و شیمیایی حاصلخیز کرده و سپس با ایجاد جوی پشته هایی اقدام به کاشت بذر خیار کرد.
بذر خیار را مستقیما در عمق ۲ تا ۳ سانتیمتری زمین می کارند و بهترین روش طریقه خطی می باشد .
فاصله بوته ها از یکدیگر ۵۰ تا۱۰۰ سانتیمتر مناسب است .
با گره زدن یک نخ به سر بوته ها، آن ها را به بالا بکشید تا فضای کمتری را برای رشد اشغال کنند.
خیار را به دو روش می توان کشت کرد
۱- کاشت مستقیم : در این روش می توان بذر ها را قبلا در پارچه نم دار پنبه ای به مدت ۴۸ ساعت در دمای معمولی اطاق خیساند .سپس بذور را در محل مورد نظر کاشت و آنگاه با کمی شن شسته روی آن را پوشاند .بذور سالم باید در شرابط آب و هوای مناسب گلخانه ظرف ۲ تا ۳ روز برگ های لپه ای ظاهر نمایند . پس از دو سه برگی شدن بوته های خیار سایر نهال های کمکی با قیچی قطع می شوند .در کشت مستقیم ممکن است میزان سبز شدن بذر خیارها به دلایلی از جمله حشرات و آفات – سله بستن روی بذر و غیره کاهش یابد . همچنین قرار گرفتن ریشه جوانه های سبز شده روی کود های نپوسیده نیز منجر به از بین رفتن بوته خواهد شد . این مسائل باعث می شود که برای رعایت ۲ تا ۵/۲ بوته در هرمتر مربع تعداد بذر های واکاری که بین یک تا دو هفته بعد از کاشت اصلی صورت می گیرد افزایش یابد و ضمن ناهماهنگی با رشد بوته های اصلی هزینه بذر های مصرفی نیز افزایش یابد
۲- کشت غیر مستقیم
منظور از کشت غیر مستقیم همان کاشت نشاء می باشد. که برای کاشت از این طریق نشاء آن را باید در اواسط فصل بهار تهیه کنید.
آفات:

از آفات مهم خیار می توان از شته، تریپس ، کفشدوزک ۱۲ نقطه ای خیار ،آبدزدک ، کنه های تار عنکبوتی ،نوعی کرم خیار ،مگس خربزه ،کنه و نماتد ها نام برد که با انواع حشره کش ها قابل کنترل هستند.

کاشت و پرورش خیار در گلدان

خیار گیاهی یکساله از خانواده کدوئیان ودارای ریشه های سطحی وگسترده می باشد ساقه های آن خزنده بوده وچنانچه به قیم وصل شود به صورت بالارونده رشد می کند.برگ ها پهن و بزرگ ودارای 5-3 بریدگی می باشد که انتهای بریدگی ها تیز می باشد .گل های نر و ماده جدا از هم وبر روی یک پایه قراردارند.گل های نر به صورت مجتمع وگل های ماده به صورت منفرد درمحور برگها ظاهر می شود .تعداد گل های نر بیشتر ازماده بوده واین نسبت 1به 14می باشد.

آب و هوای گرم برای پرورش گیاه مناسب است .سعی کنید مکانی آفتابی برای خیار در نظر بگیرید ،دمای خاک باید حداقل 21 درجه باشد ،بنابر این مطمئن شوید بذر ها پس از آخرین یخبندان کاشته شوند .خیار را می توان در جعبه کاشت در باغچه و یا ظروف مناسب با استفاده از داربست کاشت .

گلدان را با خاک برگ و مقداری کود دامی و مقداری خاک باغچه مخلوط و پر کنید .در هر گلدان می توان 6 عدد بذر کاشت ،بذر ها را در عمق 2 سانتی و به پهلو در خاک بکارید .بهتر است بذر ها را ۲۴ ساعت قبل از کاشت در آب ولرم خیس کنید.پس از کاشت گلدان را آبیاری کرده و در مکانی قرار دهید که حداقل 6 ساعت نور مستقیم خورشید دریافت کند .

بذر‌ها حدود یک هفته بعد جوانه می زنند.زمانی که گیاهچه ها دارای سه تا چهار برگ شدند 2 گیاهچه قوی را نگه داشته و بقیه را به آرامی از خاک خارج کنید .گلدان را در کنار دیوار منتقل کنید یا مکانی که بتوانید از بالا نخ آویز درست کنید و بوته ها را به آنها ببندید .حین بزرگ شدن بوته ها، آنها را در جهت عکس عقربه های ساعت دور نخ بپیچید و به سمت بالا هدایت کنید .

پس از اینکه بوته ها 25 سانتیمتر رشد کردند بوته ی ضعیفت را از گلدان خارج کنید و اجاز دهید بوته قوی به رشد خود ادامه دهد.با رسیدن بوته به ارتفاع ۳۰ سانتی متری ، شاخه های فرعی را به تدریج حذف کنید با این کار به گیاه اجازه می دهید که تمام انرژی تولیدی توسط گیاه صرف رشد ساقه و برگهای اولیه شود و بدین وسیله گیاه قوی و شاداب باشد .شاخه های جانبی نباید از سه بند بیشتر شوند به این طریق با هرس به موقع گیاه را وادار به تولید گل برای تولید میوه میکنید .

در طول پرورش خیار خاک را مرطوب نگه دارید (نه در حدی که خیلی خیس باشد )در مورد آبیاری باید به این نکته توجه کرد که آبیاری زیاد قبل از گل دادن خیار مضر و باعث تاخیر در میوه دان خیار میشود اما بعد از شروع گل دهی و هنگام تشکیل شدن میوه آبیاری مداوم بوته خیار در تولید محصول بیشتر موثر است .

خیار ها 55 تا 70 روز پس از زمان کاشت آماده برداشت می باشند ،میوه‌ها را با قیچی باغبانی و یا یک چاقوی تیز و تمیز از ساقه جدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *