گوشی های هوشمند به بخش مهم و جدایی ناپذیر زندگی ما تبدیل شدن؛ به طوری که حالا تقریبا تمامی امور روزانه خودمون رو از طریق موبایل انجام میدیم. سرقت گوشی موبایل یکی از مهمترین چالشهای جامعه ماست که علاوه بر ضرر و زیان مالی تاثیر روانی زیادی هم داره. از طرفی ممکنه ذهنتون درگیر بشه که اگه یه وقت گوشیم رو دزدیدن باید چه کاری انجام بدم و چطوری اطلاعاتم رو حفظ کنم.در این مقاله موبایل مهر کارهایی که باید بعد از سرقت گوشی انجام دهید. برای شما توضیح میدیم تا بتونین در سریع ترین حالت ممکن گوشی سرقت شده را پیگیری و ردیابی کنید.
معمولا سرقت گوشی به راحتی در مکان های شلوغ و پرتردد و توی روز روشن اتفاق میفته و حتی اگه حواستون به اطراف هم باشه بازم احتمال دزدیده شدن گوشی موبایل شما وجود داره. بعد از سرقت گوشی نباید دستپاچه بشین و یا کنترل خودتون رو از دست بدین؛ چون در واقعیت اضطراب و استرس بیش از حد هیچ کمکی بهتون نمیکنه.
در قدم اول اگه متوجه نبودن گوشی موبایل شدین سریعا با یه تلفن دیگه به شماره خودتون زنگ بزنین، شاید گوشی موبایلتون رو در خونه جا گذاشتین و یا کسی در کوچه گوشی رو پیدا کرده باشه و جواب بده.
نخستین و مهم ترین اقدامی که باید بعد از به سرقت رفتن یا مفقود شدن گوشی موبایل انجام داد، اقدام برای مسدود کردن (سوزاندن) سیم کارت موجود در گوشی است.
تهیه مدارک مورد نیاز
از لحظه وقوع سرقت برای بیمه
مهمترین کاری که باید پس از سرقت گوشی موبایل انجام بدین، تهیه مدارک لازم از لحظه وقوع سرقت برای بیمه است. تمامی شرکت های بیمه گذار برای روند پرداخت خسارت بیمه موبایل به یک مدرک محکمه پسند و معتبر نیاز دارن. مدارک مورد نیاز برای اعلام وقوع شرکت گوشی در شرکت بیمه شامل موارد زیر میشه:
- جعبه گوشی موبایل رجیستری شده
- اصل فاکتور خرید گوشی به همراه کارت بیمه
- نمونه فیلم دوربین های مدار بسته اطراف محل وقوع سرقت
- برگه استشهاد محلی از شاهدین در زمان سرقت
- مدارک هویتی معتبر شاکی از جمله شناسنامه و کارت ملی
تمامی مدارک اشاره شده در بالا در زمان روند شکایت سرقت گوشی در دادسرا و یا دریافت خسارت از شرکت بیمه گذار لازم است. بدین منظور باید پس از تعیین تکلیف بیمه سرقت موبایل برای طرح شکایت به کلانتری و دادسرا مراجعه کنین که مراحل در تیتر بعدی توضیح داده شده است.
اعلام سرقت گوشی به صورت آنلاین یا مراجعه به کلانتری و دادسرا
تقریبا تمامی شکایت ها نیاز به سند و مدرک داشته و بدون ادله قابل پیگیری نیستن. روی این حساب بعد از سرقت گوشی برای اثبات ادعای خودتون باید از مدارک محکمه پسند مثل شاهدان عینی در محل وقوع سرقت، فیلم های دوربین مدار بسته و یا اقرار صریح متهم به جرم مرتکب شده استفاده کنین.
معمولا پس از سرقت موبایل برای ثبت شکایت باید به کلانتری دفاتر قضایی مراجعه کرده و طرح شکایت متناسب با نوع سرقت رو اعلام کنین. سپس فرم شکایت رو به طور کامل تکمیل و پس از پرداخت هزینه برای ابلاغ دادسرا منتظر بمانید.
در نهایت باید با در اختیار داشتن مدارک شناسایی و جعبه گوشی به اپراتور ایرانسل، همراه اول و یا رایتل مراجعه کرده و برای غیرفعال کردن سیم کارت و تقاضای رهگیری با کد IMEI گوشی اقدام کنین.
محدود کردن دسترسی حسابهای کاربری مجازی
احتمالا شبکههای اجتماعی، یکی از پرکاربردترین برنامهها در گوشی شما هستند. در نتیجه، تعداد حسابهای کاربری شما در فضای مجازی نیز قابل توجه است. این حسابهای کاربری، فرصتهای زیادی برای سوء استفادهی سارق ایجاد میکند. سه راه برای محدود کردن دسترسی افراد متفرقه به حساب های مجازی وجود دارد:
-
تغییر رمز عبور
مهم ترین اقدام تغییر سریع رمز عبور حساب های شبکههای اجتماعی است. برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز، رمزهای عبور قوی و منحصر به فرد برای هر حساب ایجاد کنید.
-
خارج کردن گوشی از تمام شبکه های اجتماعی
برخی برنامهها گزینهی خروج از از حساب از راه دور ارائه می دهند. با استفاده از این ویژگی، تمام حسابهای کاربری فعال در گوشی از برنامه خارج میشوند.
-
غیرفعال کردن موقت حساب کاربری
اگر نگران استفاده سارق از حسابهای شما برای جعل هویت یا شرکت در فعالیتهای مخرب هستید، می توانید به طور موقت حسابهای خود را غیرفعال کنید تا زمانی که کنترل تلفن خود را دوباره به دست آورید.
مکان یابی و دسترسی به اطلاعات تلفن همراه
بعد از سرقت گوشی موبایل میتونین براساس نوع پلتفرم اندروید و آیفون از طریق یکی از دو روش مکان یابی برای پاک کردن اطلاعت تلفن همراهتون از راه دور اقدام کنین. البته قبل از استفاده از قابلیت مکان یابی موبایل لازمه به نکات زیر توجه کنید و بعد به سراغ این روش برید.
- در صورتی که اطلاعات گوشی به طور کامل پاک بشه، نمیتونین از این روش موقعیت مکانی گوشی خودتون رو پیدا کنین.
- برای دسترسی به اطلاعات موبایل از راه دور و قابلیت مکان یابی لازمه این قابلیت رو پیش از وقوع سرقت رو گوشیتون فعال کرده باشین.
لازمه اشاره کنم تمامی روش های مکان یابی موبایل بعد از سرقت گوشی باید توسط خود شخص انجام بشه. مراحل ردیابی گوشی از راه های مختلفی شامل ردیابی به دستور قضایی و ثبت درخواست ردیابی در سامانه همیاب 24 انجام می شود. شما میتونین از دو روش Find My Phone در گوشی های آیفون و Find My Device در گوشی های اندرویدی برای مکان یابی موبایل سرقت شده اقدام کنین که در ادامه هر بخش به طور کامل توضیح داده میشه.
مکان یابی گوشی های آیفون با Find My iPhone
اپل برای ردیابی تمامی گوشی های آیفون از قابلیت انحصاری Find My iPhone استفاده می کند. روی این حساب میتونین در صورت دزدیده شدن گوشی آیفون به راحتی اون رو ردیابی کنین و حتی اطلاعات شخصی خودتون رو برای جلوگیری از سوء استفاده از راه دور حذف کنین.
فعال سازی قابلیت “Find My Device” در گوشیهای اندروید
- مسیر Settings > Security > Find My Device را طی کنید.
- قابلیت Find My Device را فعال کنید.
در برخی از دستگاههای سامسونگ، این تنظیم ممکن است به نام Find My Mobile باشد و در قسمت Security & Location یا Biometrics and Security قرار داشته باشد.
تغییر رمز عبور حساب های کاربری
در شرایطی که قصد ندارین حساب کاربری خودتون رو غیرفعال کرده و یا حذف کنین، میتونین بعد از سرقت گوشی و اعلام گزارش به مراجع قضایی از طریق یک دستگاه تلفن هوشمند دیگه و یا کامپیوتر وارد تمامی حساب های کاربری خودتون شده و رمز عبور رو تغییر بدین. معمولا مراحل تغییر رمز عبور در پلتفرم ها مختلف مسیر جداگانه ای داره که در ادامه توضیح میدیم.
برای اینستاگرام از طریق نسخه وب وارد سایت اینستاگرام بشین و مراحل زیر رو انجام بدین:
- از سمت چپ سه نقطه پایین صفحه کلیک کرده و گزینه تنظیمات رو انتخاب کنین.
- از بخش Meta Accounts Center متن آبی رنگ See more in Accounts Center رو انتخاب کنین.
- در صفحه جدید گزینه password and security رو انتخاب کرده و روی اکانت خودتون کلیک کنین.
- حالا گزینه Change password رو انتخاب کرده و رمز عبور جدید رو وارد کنین.
پس از اتمام مراحل روی گزینه done کلیک کنین. حالا رمز عبور اکانت شما تغییر کرده و در صورت ورود سارقان امکان دسترسی به حساب کاربری اینستاگرام شما وجود ندارد.
برای فیسبوک میتونین از طریق کامپیوتر و یا یه گوشی دیگه وارد اکانت خودتون بشین و مراحل زیر رو انجام بدین:
توی نسخه دسکتاپ از نوار بالای صفحه پیکان کنار قفل رو انتخاب کرده و وارد بخش تنظیمات بشین.
- حالا در صفحه باز شده لینک edit در کنار بخش password رو انتخاب کنین.
- سپس رمز فعلی حساب رو وارد کرده و رمز جدید رو در دو تا فیلد پایینی تایپ کنین.
- در آخر گزینه save changes رو انتخاب کرده تا رمز جدید حساب کاربری اعمال بشه.
در واقع میتونین بدون محدودیت هر چند باری که خواستین رمز حساب کاربری فیسبوک رو عوض کنین که البته بنا بر توصیه های امنیتی لازمه هر چند وقت یکبار رمز جدیدی رو برای حسابتون تعیین کنین.
برای تغییر رمز تلگرام کافیه از طریق نسخه وب وارد فضای برنامه بشین و سپس از مسیر زیر پیش برین:
- ابتدا روی آیکون با سه خط نمایش داده شده کلیک کرده تا منوی کنار باز بشه.
- از منو نمایش داده شده گزینه Settings رو انتخاب کنین.
- در صفحه باز شده روی گزینه Privacy and Security کلیک کنین.
- سپس گزینه Local Passcode رو انتخاب کرده تا صفحه رمز نمایش داده بشه.
- رمز عبور فعلی رو وارد کرده و گزینه Change Password رو انتخاب کنین.
- حالا رمز عبور جدید با ترکیبی از اعداد و حروف رو دو بار وارد کنین.
پس از تغییر رمز عبور تلگرام دسترسی موبایل سرقت شده به حساب اینستاگرام قطع میشه و سارقان امکان سوء استفاده از مشخصات شخصی کاربر رو نخواهند داشت. سایر برنامه های مسنجر مثل واتساپ هم نسخه کامپیوتری دارن که میتونین پس از اجرای برنامه از منوی تنظیمات و حریم شخصی رمز عبور فعلی حساب رو تغییر داده و رمز جدیدی رو انتخاب کنین.
خارج کردن گوشی از شبکه های اجتماعی
یکی از مشکلاتی که بعد از سرقت گوشی موبایل برای اکثر افراد اتفاق میفته اینه که اگه گوشی به هر دلیلی پیدا نشد چجوری از حساب شبکه های اجتماعی خارج بشین. معمولا تمامی شبکه های اجتماعی مختلف بخشی به عنوان Log Out یا sign out دارن که میتونین برای خروج از حساب کاربری مسیر اون برنامه رو انجام بدین. در ادامه مراحل خروج از حساب کاربری شبکه های اجتماعی مختلف توضیح داده میشه.
به منظور خروج از حساب کاربری اینستاگرام باید از طریق یک گوشی جدید آیفون و یا اندروید وارد حساب کاربری خودتون شده و مراحل زیر رو انجام بدین:
- ابتدا روی تب نمایه (عکس حساب کاربری) در گوشه سمت راست صفحه ضربه بزنین.
- سپس سه خط گوشه راست در بالا رو انتخاب کنین تا منوی برنامه نمایش داده بشه.
- از بین موارد setting رو انتخاب کنین.
- در صفحه باز شده روی گزینه Security ضربه زده تا صفحه مورد نظر باز بشه.
- حالا در بخش login activity لیستی از تمامی دستگاه های متصل به حساب رو مشاهده می کنید.
- در انتها روی سه نقطه دستگاه گم شده ضربه زده و گزینه Log Out رو انتخاب کنین.
پس از اتمام مراحل، حساب اینستاگرام در دستگاه گم شده خارج میشه و سارقان مکان دسترسی به حساب شما رو ندارن.
برای حساب گوگل کافیه وارد مرورگر کامپیوتر شده و مراحل زیر رو انجام بدین:
- پس از وارد شده به حساب کاربری گوگل از گوشه بالای صفحه روی آیکون پروفایل خودتون کلیک کرده و گزینه Manage Your Google Account رو انتخاب کنین.
- سپس از طریق برگه Security گزینه Manage Devices رو انتخاب کرده و سپس روی بخش Your Devices کلیک کنین.
- در ادامه لیستی از دستگاه های متصل به جیمیل و سایر سرویس های گوگل نمایش داده میشه. حالا دستگاه مورد نظرتون رو پیدا کرده و سپس از بخش سه نقطه گزینه Sign Out رو انتخاب کنین.
پس از اتمام مراحل اگه گوشی به سرقت رفته آنلاین بشه فوری از حساب های کاربری متصل به گوگل و جیمیل خارج میشه و حتی اگه گوشی خاموش و یا به اینترنت متصل نباشه، گوگل در صورت تشخیص مجددا گوشی رو از حساب های متصل خارج میکنه.
با این حساب توصیه میکنیم اگر اطلاعات مهمی دارین این روش رو در اولویت قرار بدین. مراحل خروج از حساب سایر شبکه های اجتماعی هم از طریق مسیرهای پیشنهادی برنامه انجام میشه که میتونین براساس نیازتون در گوگل جستجو کنین.
مراجعه به شرکت بیمه
اگر پیش از سرقت، بیمه موبایل خریده باشید تا حد زیادی از بازگشت سرمایه از دست رفتهتان مطمئن خواهید بود. بر خلاف چیزی که احتمالا از دریافت خسارت از بیمه تصور میکنید، پرداخت خسارت موبایل طی مدت کوتاهی صورت میگیرد.
برای ثبت درخواست خود به بیمه، کافی است “مدارک محکمهپسند” لازم برای شرکت بیمه (که در بالاتر ذکر شد) به همراه جعبه موبایل خود را در اختیار داشته باشید. شرکت بیمه پس از دریافت جعبه گوشی، خسارت سرقت را در مدت معینشده به حسابتان واریز میکند.
اقدامات لازم پس از پیدا شدن گوشی
طبق آمارهای رسمی، از هر ۱۰ دارنده گوشی های هوشمند، ۱ نفر قربانی سرقت گوشی می شود که ۶۸ درصد آنها قادر به بازیابی دستگاه گمشده یا دزدیدهشده خود نیستند. با این حال اگر موفق به پیدا کردن گوشی شدید، در اولین فرصت باید آن را از خطرهای پیش رو محافظت کنید. پس از پیدا شدن گوشی، تشخیص فعالیت های مخربی که روی آن انجام شده آسان نیست. برای این که گوشی از هر لحاظ برای شما قابل اطمینان باشد، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
۱- ارزیابی وضعیت کلی گوشی
پس از بازیابی گوشی، وضعیت فیزیکی و عملکرد دستگاه را به دقت بررسی کنید. هر گونه آسیب فیزیکی مانند ضربه خوردگی یا آبدیدگی میتواند منجر به کاهش کارایی گوشی شود. علاوه بر شرایط فیزیکی، مواردی مثل عملکرد باتری، سرعت برنامهها، کیفیت دوربین و موارد مشابه را ارزیابی کنید تا از تعویض نشدن قطعات و قابل استفاده بودن گوشی مطمئن شوید.
۲- تغییر رمز عبورها
اگر سارق به راحتی گذرواژهی شما را حدس بزند، قفل گوشی شما در هر صورت باز میشود و سیستم های تشخیص اثر انگشت یا چهره بیفایده خواهند بود. پس به یک رمز عبور قوی نیاز دارید. موارد زیر میتواند به شما در تقویت رمز عبور موبایلتان کمک کند:
-
رمزهای ساده ۴ رقمی نزارید
رمزهای ۴ رقمی به سادگی قابل حدس زدن هستند. به جای رمزهای کوتاه عددی، یک رمز عبور بلند ایجاد کنید که شامل حداقل هشت کاراکتر و ترکیبی از حروف، اعداد و کاراکترهای خاص (مانند #، & و *) است.
-
از عبارات مربوط به خودتان استفاده نکنید
عباراتی که به نام، آدرس ایمیل یا موارد مشابه مربوط میشوند، گزینه های مناسبی برای رمز عبور نیستند. با این حال با اعمال تغییرات جزئی میتوان آنها را غیرقابل پیشبینی کرد. به عنوان مثال، hosein1347 یک رمز عبور ضعیف است، اما Ho3e!n4768 می تواند سختتر باشد.
-
پس از ورود چند رمز عبور اشتباه، دسترسی را محدود کنید
برخی از تلفن های هوشمند، پس از چند تلاش ناموفق برای وارد کردن رمز عبور، دستگاه را برای مدت کوتاهی قفل میکنند. همچنین تنظیماتی در گوشیهای هوشمند وجود دارد که بهطور خودکار همه اطلاعات شخصی شما را پس از چند تلاش ناموفق برای ورود به گوشی پاک میکند.
اگر تلفن شما این گزینه را ارائه میدهد، میتوانید به شکل زیر آن را فعال کنید. (پیش از انجام این کار از اطلاعات خود پشتیبان بگیرید.)
خرید مجدد بیمه موبایل
در صورتی که یک بار از بیمه سرقت گوشی استفاده کنید، بیمهنامه دیگر برای شما قابل استفاده نخواهد بود. در نتیجه باید در اولین فرصت یک بیمه موبایل جدید بخرید. شرکتهای بیمه، پوششهای مختلفی برای بیمه موبایل در نظر گرفتهاند. بیمه سرقت گوشی را میتوانید بر اساس دو نوع پوشش انتخاب کنید. اگر بر اساس تجربه سرقت قبلی، قصد دارید گوشی را در برابر دزدیهایی که:
- در غیاب شما صورت میگیرند و شما کنترلی بر اوضاع ندارید، پوشش سرقت با شکست حرز انتخاب مناسبی برای شماست.
- با اعمال زور یا به صورت ناگهانی رخ میدهند، پوشش قاپزنی و زورگیری را انتخاب کنید.
در صورتی که بیمه موبایل قبلی خود را از بیمه دات کام خریدهاید، برای خرید مجدد بیمه گوشی فقط چند کلیک فاصله دارید. اگر هم تا به حال از بیمه دات کام استفاده نکردهاید، خرید بیمه موبایل شما در کمتر از ۵ دقیقه انجام میشود.
بهترین اقدام برای جلوگیری از سرقت مجدد گوشی
همیشه جلوگیری از سرقت، راه مطمئنتری برای محافظت از گوشی است. با این حال همان طور که یک بار تجربه تلخ سرقت گوشی داشتید، ممکن است با رعایت تمام این روش های پیشگیری نیز نتوانید در جلوگیری از سرقت موبایل خود موفق باشید. لذا بهترین راه حل، تضمین آرامش خاطر خود با انجام اقدامات لازم پس از سرقت گوشی است.
با بیمه کردن گوشی موبایل خود میتوانید تمام نگرانیهای پس از سرقت موبایل را رفع کنید. برای سرقت گوشی، بیمه های مختلفی تعریف شده که در سایت بیمه دات کام میتوانید از بین تمام بیمههای موبایل، بهترین گزینه را انتخاب کنید. همچنین اگر برای خرید بیمه موبایل ابهامی دارید، میتوانید با کارشناسان بیمه دات کام در ارتباط باشید.
اقدامات اشتباه بعد از دزده شدن گوشی نباید انجام داد
سرقت گوشی تقریبا یکی از اتفاقات ناگواری هست که نمیشه به راحتی از کنارش گذشت. البته در صورتی که در شرایط سرقت گوشی قرار گرفتین و یا گوشی شما دزدیده شد یک سری کار رو نباید انجام بدین که در ادامه توضیح داده شده است:
- اگر دزد گوشی زورگیر و یا کیف قاپ بود به هیچ عنوان با فرد درگیر نشین؛ چون معمولا دزدها از سلاح سرد مثل چاقو و یا حتی اسلحه دارن که درگیری با دزد قطعا به شما آسیب میزنه.
- به هیچ عنوان وحشت نکنین و یا به دنبال دزد ندوید؛ چون معمولا در حین عبور از خیابان تصادف کنین و علاوه بر از دست دادن گوشی روانه بیمارستان میشین.
- برخی از افراد پس از دزدی با صدای بلند جیغ و داد میزنن تا توجه افراد حاضر در محل رو به دزد فراری معطوف کنن؛ شاید این روش جواب بده ولی در اکثر مواقع فقط وقت بیشتری از شما میگیره و فرصت طلایی شکایت از سارق رو از دست میدین.
- در هر شرایطی اول از همه احتیاط کنین تا کمتر در خطر دزدی گوشی قرار بگیرین. مثلا استفاده از هدفون برای تماس در کوچه و خیابان بهتره از دست گرفتن گوشی برای یه زنگ زدن و یا پیام دادن ساده است.
- اگر به هر دلیلی دزد پس از سرقت گوشی با شما تماس گرفت و قصا اخاذی و دریافت مبلغی رو داشت به هیچ عنوان همکاری نکنین.
- به هیچ عنوان با دزد قرار حضوری نذارین و پس از انجام سرقت ابتدا سراغ مراجع قضایی برای پیگیری روند سرقت برین.
رعایت کردن این موارد تا حد زیادی از ایجاد ضرر و زیان بیشتر برای شما جلوگیری میکند و روند بازپس گیری گوشی رو (تا حد امکان) مختل نمی کند.
سخن آخر
مطمئنا به سرقت رفتن گوشی یکی از موضوعات حساس جامعه است که با توجه به بالا رفتن آمارش در سال های اخیر تقریبا روند پیگیری و شکایت دزدی موبایل رو کاری طولانی و زمان بر کرده و در اکثر مواقع نمیشه گوشی رو برگردوند. پس روی این حساب حتما نکات امنیتی رو برای حساب کاربری رعایت کنین تا در صورت بروز سرقت اطلاعات فردی و بانکی شما در معرض سوء استفاده سارقان قرار نگیره. یکی از بهترین راهها برای کم کردن خسارتهای دزدی گوشی بیمه کردن موبایله. الان خیلی از شرکتهای بیمهگذار برای لوازم الکترونیک پکیجهای بیمه جذاب ارائه میدن که تا حدود زیادی هزینه رو بهتون برمیگردونه.